torsdag 29 september 2011

Sveket av Carl Swartzgymnasiet

I Norrköping finns det 12 privata gymnasieskolor och 4 kommunala. Kommunen är ansvarig för de kommunala och olika företag, bolag och stiftelser är ansvariga för de privata. Det finns oerhört fler gymnasieplatser än vad det finns elever i Norrköping, konkurrensen om eleverna är med andra ord stor.

Den privata skolan Carl Swartzgymnasiet meddelade igår att de inte kommer kunna fortsätta terminen. Den naturvetenskapliga linjen med 31 elever ska avvecklas så snabbt som möjligt. Det individuella programmet ska fortsätta läsåret ut.

Jag vill inte säga "Vad var det jag sa?" för jag tycker så fruktansvärt synd om eleverna på skolan. Jag sörjer med treorna som tillsammans ska gå sitt sista år och ta examen i vita mössor. För det kommer nog inte ske. Jag tycker så synd om ettorna som efter mycket vånda har valt en gymnasieskola som de vill läsa på, som nu kommer bli tvingade att byta.

Kommunen jobbar för fullt för att ingen elev ska bli drabbad. Och återigen så är det kommunen som måste stå med beredskap och budget när de privata aktörerna sviker.

Men nedläggningar sker när marknaden sväller över av utbud. Att det finns 16 gymnasieskolor i Norrköping är ofattbart många. För det finns inte tillräckligt med elever att fylla alla platser med. Och utan elever så får skolorna inga pengar, och utan pengar går det inte att driva någon verksamhet. Vilka som blir drabbade? Eleverna.
Och ändå så fortsätter de privata skolorna att kämpa för att etablera fler skolor i Norrköping.  Vilka elever är det som kommer att gå på alla skolor?

Det är uppenbart att det inte längre eleverna som är det viktigaste, det är profiten. En sån skolpolitik vinner ingen på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar