torsdag 8 september 2011

Privat kan aldrig ersätta offentligt

SNS, den politiskt oberoende ideella föreningen som forskar med inriktning mot politisk, offentlig förvaltningen och näringsliv.

I DN Debatt skriver SNS angående deras forskningsrapport om privatiseringar i välfärden och att den inte har lett till bättre vård eller bättre resultat.
" Förhoppningarna var stora från början: Byråkratin skulle minska, liksom de effektivitetsproblem som plågade den offentligt tillhandahållna välfärden. Vidare skulle kvaliteten och demokratin stärkas tack vare ökad valfrihet för medborgarna. Vår övergripande slutsats är att det råder en anmärkningsvärd brist på kunskap om effekterna av konkurrens i välfärdssektorn."
 Privatiseringar i välfärden har inte ökat effektiviteten. Snarare tvärtom. Välfärden har blivit utsatt för en ohygglig byråkrati. Utförande av tjänster på entreprenör, olika modeller av upphandlingar samt kontroller av de privata vårdföretagen har inte ökat den enskilda människans vård eller välbefinnande.

Kvalitén har inte ökat. Effektiviteten har inte ökat. Privata välfärdstjänster är helt enkelt inte bättre än offentliga.

Privatiseringsvågen är inte född ur tomma intet. Den härstammar från 1980-talet Tatchertid med New public management och tron på de privata alternativen. Men de privata alternativen kan inte matcha och knappt komplettera den offentliga välfärden.

Privata vårdalternativ består av två-tre jätteföretag som Carema, privata skolor är ägda av riskkapitalbolag.

Alltför många väljer att inte lyssna eller ens tro på att privata alternativ inte är den gyllene vägen till ett välfungerande Sverige. Gång på gång upprepas misstag genom att ge alltför stort ansvar till privata företag. Företag som kan gå i konkurs. Företag som när som helst kan säga upp sin personal och lägga ned sin verksamhet. Det innebär att vår offentliga välfärd ständigt måste stå beredda att ta emot de privata alternativets patienter, elever och äldre. Det leder till ekonomiskt ohållbara situationer.

Låt oss komplettera vissa välfärd med privata alternativ, men vi kan aldrig lita eller låta privata företag ta över vår välfärd. Den måste vi äga gemensamt så att alla får ta del av den.

Läs om högerns reaktion till forskningen i Storstad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar