"Efter en akademisk utbildning har jag som 28-åring sedan tre år tillbaka enbart arbetat statligt med olika former av handläggning och administration. Det är en form av arbete som är oerhört vanligt inom staten och bland de statligt anställda kvinnorna. Det är här vi finns som ser till att det svenska förvaltningen fortlöper, vi hörs inte mycket och vi ställer inte många krav. Om staten fortfarande ska vara en attraktiv arbetsgivare om ett par år är det dags att kraven börjar ställas.
Feminismen harpressats tillbaka i samhällsdebatten och feminismen ses inte längre som den självklara kampen för jämställdhet.
Jämställdhet är ingenting som löser sig genom en kurs i entreprenörskap under gymnasietiden eller glada tillrop om alla likas värde och det fria samhället. Ojämställdheten mellan kvinnor och män ter sig så att män fortfarande får högre lön för samma arbete som kvinnor utför. Ojämställdheten ter sig så att män är de som sitter i de högsta beslutorganen, att det är män som har de högsta chefpositionerna och att det är män som tar ut en mycket mindre del av föräldraledigheten. Enkelt förklarat så härskar patriarkatet starkt på våra arbetsplatser.
Facken, och speciellt ST, måste återigen föra in feminismen på den fackliga dagordningen. Så många av STs medlemmar är kvinnor som
arbetar med handläggning, med pappers- och rutinarbeten på myndigheter, sådana jobb som inte längre värderas så högt.
arbetar med handläggning, med pappers- och rutinarbeten på myndigheter, sådana jobb som inte längre värderas så högt.
Om det i framtiden ska vara attraktivt att jobba statligt och inom myndigheter så behöver en hel del göras. Det behövs möjligheter att kunna göra karriär, mer flexibla arbetstider som gör det möjligt att kombinera familjeliv och arbete för stora och små familjer – och framförallt en vettig lön oavsett kön.
Jag hoppasoch önskar att våra statliga förvaltningar som arbetsgivare kommer att arbeta för dessa mål, men jag tror inte att det kommer gå automatiskt. Och där har facket, och speciellt ST, ett viktigt arbete att göra. Genom att påverka, möjliggöra och ge konstruktiva alternativ så kan Sveriges myndigheter även i framtiden vara en attraktiv arbetsplats för alla.
En feministisk offensiv inom fackföreningsrörelsen behövs för att vi ska säkra en bra statlig arbetsmarknad även i framtiden. Låt oss göra förändringarna tillsammans!"
Linda Snecker
Vänsterpartiet Norrköping
Medlem av ST inom universitet och högskolor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar