Min partikamrat Per Gawelund skriver om bemanningsföretagens vara och icke vara. Jag kunde inte sagt, eller snarare skrivit, det bättre själv!
"Vänsterpartiet vill förbjuda bemanningsföretag. Det är bra. Bemanningsföretag skapar inga jobb, utan omvandlar bara anställningsformen från trygg till otrygg. Som sjuksköterska med erfarenhet från olika bemanningsföretag vill jag här ta upp sambandet mellan otrygga anställningar och hotad patientsäkerhet.
I Sverige finns idag en mängd bemanningsföretag specialiserade på att hyra ut främst läkare och sjuksköterskor till vård och omsorgen. Inhyrd personal från bemanningsföretag lever ofta under otrygga anställningar med, förutom timlönen, generellt sämre villkor och arbetsmiljö än ordinarie personal.
Personal som lever under otrygga arbetsförhållanden har mycket svårare att våga engagera sig fackligt eller kräva sin rätt på en arbetsplats om man riskerar att bli uppsagd eller få sina timmar indragna. Arbetsgivarna får därmed mycket lättare att tvinga en osäker anställd att arbeta övertid, avstå från lunch och undvika att påtala missförhållanden.
Detta är oacceptabelt i alla branscher men får en särskilt allvarlig konsekvens i vård och omsorgen. All vårdpersonal är, enligt Lex. Maria och Lex. Sara, skyldiga att anmäla alla missförhållanden. Dessutom ska all personal ständigt rapportera alla avvikande händelser i ett så kallat avvikelsesystem. Detta handlar inte främst om att identifiera någon enskild person utan att kartlägga och åtgärda systemfel.
Bemanningsföretag skriver ofta in i anställningskontrakten att den anställde förbinder sig att vara lojal mot företaget och dess kunder. Illojalitet utgör grund för uppsägning. Detta kan komma i konflikt med anmälningsskyldigheten. Är man illojal om man anmäler missförhållanden? Är vanvård en företagshemlighet? Detta är idag oklart. Risken att bemanningspersonal avstår att anmäla fel och brister, i värsta fall vanvård, är stor om inkomsten står på spel.
I offentligt driven vård och omsorg finns ett starkt meddelarskydd, reglerat i tryckfrihetsförordningen, för den som väljer att uttala sig i media om missförhållanden. Det är förbjudet för offentliga arbetsgivare att ens försöka göra efterforskningar om vem som läckt. Men detta meddelarskydd omfattar inte personal i privata vårdbolag och bemanningspersonal. Där måste anmälaren vara modig och våga riskera sin försörjning. Arbetet med att förbättra patientsäkerheten får aldrig bli avhängigt av att vård - och omsorgspersonal är modiga. Att äldreminister Maria Larsson (KD) bollar över ansvaret till den privata vårdpersonalen och säger att "de måste visa civilkurage" är skrämmande (3/11-11 i SVT Gomorron Sverige). Patientsäkerheten bygger på att all vårdpersonal känner sig trygga att blåsa i visselpipan utan risk för repressalier.
Vårdpersonal från olika professioner har likartade etiska riktlinjer. Lojaliteten mot patienten är en gemensam överordnad princip. Att förbjuda bemanningsföretag är ett viktigt steg för att vårdpersonal inte ska behöva hamna i konflikt mellan plikten att anmäla och rädslan för uppsägning."
Per Gawelund (V), sjuksköterska
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar