tisdag 20 mars 2012

You are either in or you're out!

Borgerlighetens Sverige liknar mer och mer tv-programmet Project runway – you are either in,  our you´re out.

Inne är du om du har jobb, bostad, familj, bil och som vardagslyx lite RUT, lite ROT och lite Thailandssemester. Du är ute om du är arbetslös, sjukpensionär, utförsäkrad, FAS 3:are, bor i hyresrätt, har sjuka föräldrar eller barn, måste alltid åka kollektivtrafik och inte varit på utlandssemester.

Är du ute och har barn är det främst barnen som är totalute. Att ha fattiga föräldrar som inte kan betala för glasögon, halkar efter med hyran, inte har råd med vinterjacka eller sommarkollo kallas barnfattigdom. Det betyder inte att barnen är fattiga, utan föräldrarna. Men det är barnen som drabbas. Det är alltid barnen som drabbas.

Norrköping är en arbetsstad med en historia. En arbetarhistoria att vara stolt över, men även en historia att arbeta med och förändra. I Norrköping är arbetslösheten lite högre, fattigdomen större, antalet obetalda räkningar lite fler än riksgenomsnittet. Det drabbas oss alla. Men det drabbar främst barnen.

Det finns många saker att göra för att förhindra barnfattigdomen. Men regeringen verkar totalt ointresserade av att göra de allra enklaste åtgärderna, som att ha en hållbar och ansvarfull arbetsmarknadspolitik. Istället satsar de på att sänka löner, utförsäkra sjuka och ge ”morötter” till folk att skaffa jobb istället för bidrag genom att sänka både a-kassa och sjukförsäkringsersättningar. Som om det är motiveringen det är fel på och inte det faktum att det inte finns jobb att söka. Det drabbar barnen.

Det finns enkla åtgärder som kan göras för att ge barn till föräldrar som har det svårt en lite bättre tillvaro rent ekonomiskt. Som att ge glasögonbidrag till alla barn som behöver dem. Att ha helt fria avgifter inom sjukvården för barn. Kommunerna kan ge ett högtidsbidrag så att föräldrar kan köpa en present till sitt barn vid firande av högtid. Erbjud omfattande och gratis sommaraktiviteter för barn och ungdomar. Feriearbete ska finnas för lite äldre barn som då har möjlighet att tjäna egna pengar. Alla som önskar ska få barnomsorg på obekväm arbetstid. Obligatorisk läxhjälp i alla skolor. Fri frukost och alltid gratis lunch i skolan.

Det är varken speciellt dyra eller svåra åtgärder som kan göras för att förhindra barnfattigdomen. Alla kan ske på landstings- och kommunnivå. För Sverige har inte råd att vissa barn utestängs från stora delar av samhället för att den borgerliga regeringen så tydligt visar sin ovilja att se den reella fattigdom som sprider sig i Sverige. Den borgerliga regeringen ser mycket hellre jobbskatteavdrag och städhjälp i de rikas hem.

You are either in or you´re out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar