onsdag 14 mars 2012

Från Attendo till Norrköpings kommun

Vård- och omsorgsnämnden har beslutat att äldreboendet på Kalkstensgatan ska gå från Attenods ägor till kommunalt driven. Avtalet som Attendo har haft sedan 2008 har löpt ut och kommer inte att förlängas. Jag kommer inte kommentera ärendet i detalj eftersom jag helt enkelt inte kan detaljerna. Men läs NTs artikel, där även S och MP uttalar sig, här. Om missförhållandena inom Attendo kan läsas här och här.
Vänsterpartiet är det parti som har varit ytterst tydlig när det kommer till privata utförare inom välfärden. Vi säger nej till att offentliga medel ska gå till vinster i privata bolag. Helt enkelt nej till vinster i välfärden.
Det betyder inte att vi är emot privata utförare. Jag ser gärna andra utförare än kommunen inom äldreomsorgen. Till exempel kooperativ, stiftelser och sociala företag. Men idag finns inte de, utan bara de stora aktiebolagen som Attendo och Carema. Som tar våra offentliga skattemedel till sina aktieägare och paradisöar. Så ska den offentliga välfärden inte drivas. Det är Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i kommunen överrens om.
Fredrik Bergquist M kallar Vänsterpartiet för fundamentalister för att vi, som enda parti, säger nej till privata vinster i välfärden. Om Fredrik fick bestämma skulle aktiebolagen få härja fritt inom kommunens äldreomsorg, och vi ser ju hur det går när Attendo och Carema får som de vill. Kissblöjor, vanvård och anställda som inte vågar anmäla missförhållandena. I kommunen fungerar inte allting perfekt, men här har en demokratiskt ordning en chans att rätta till misstag. Om aktiebolagen driver vården så har vi inte en aning om vad som sker innanför de stänga bolagsdörrarna.
Om jag spetsar till det hela? Javisst. För det gör Fredrik också.
Grattis Kerstin, och alla andra i Vård- och omsorgsnämnden till ett lysande ekonomiskt ansvar som innebär att våra skattemedel går till välfärden och inte till privata aktievinster!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar