onsdag 14 mars 2012

Ungdomslön skapar lönedumpning

Björklund vill att ungdomar upp till 23 år ska tjäna 75 % av ordinarie lägsta lön.Inom Kommunals avtalsområde skulle det betyda 16 070 kr per månad i lön. Det är framförallt kommuner och landsting som Björklund vill ska sänka lönerna.
Logiken är alltså om lönerna är låga så blir jobben många för våra ungdomar. Men finemang då, låt oss sänka allas löner! I låglöneyrken som undersköterska och servitris borde det med andra ord krylla av arbetsgivare som ivrigt vill anställa mer och mer personal. Och eftersom så många vill anställa så borde rimligen arbetsvillkoren vara bra, arbetstiderna reglerade och branscherna blomstra. Så är det inte idag.
Men vad händer för den 21-åring som har barn? Den 21-åring som har köpt bostad? Den 21-åring som pluggat 5 år på universitetet? Den 21-åring som precis fått sitt första jobb efter arbetslöshet? Jo, att den 21-åringen varken värderas eller är lika mycket värd som 35-åringen i samma situation. Det finns inte ungdomspriser på bostadsköpet. Det finns inte ungdomspris på mjölk. Det finns inte ungdomspris på elavtalen. Varför ska det då finnas ungdomslöner?
Att ge ungdomar låg lön betyder att hela lönebilden förändras och på sikt skapar det en lönedumpning som drabbar alla som är arbetstagare. Det kan betyda att på sikt sänkts alla löner inom kommuner och landsting. Och framförallt betyder inte låg lön att flera kommuner och landsting anställer fler.
Låg lön betyder inte fler jobb. Låg lön betyder inte lägre arbetslöshet. Låg lön betyder att vissa människors insats inom ett yrke inte är lika mycket värd som andras. Låg lön betyder minskad frihet, mindre makt och kontroll över sitt liv. Låg lön ger inte frihet. Och framförallt så ger inte låg lön minskad arbetslöshet. Låg lön ger bara lönedumpning.
-------
Vad tycker den rödgröna majoritet i Norrköping om ungdomslön? Läs Teresa Carvalhos, ordförande i Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens inlägg om ungdomslön, här och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar