fredag 30 december 2011

Nämndemännens vara eller ickevara


Beatrice Ask, moderat justitieminister har tillsatt en utredning för att se över systemet med politiskt tillsatta nämndemän i domstolarna.

Jag har arbetat som domstolssekreterare på tingsrätt i Stockholm och Norrköping. Som domstolssekreterare arbetar man med att förbereda målen för rättegång. En stämningsansökan kommer från åklagaren och där jag som domstolssekreteraren bedömning om den tilltalade ska ha offentlig försvarare, om personutredning från Frivården ska ske, om målsägande ska ha målsägandebiträde och om stämningsansökan räcker för att väcka åtal. Det vill säga handläggning av målet. Där mellan gör juristerna på domstolarna, notarierna, fiskalerna och rådmännen det mer avancerade juridiska arbetet.

Jag har protokollfört på relativt många rättegångar, både enklare misshandlar, narkotikabrott och snatteri till svårare våldtäkter. Under en rättegång är det domaren som leder rättegången, dömer gör domaren tillsammans med nämndemännen.

Nämndemännen som en stor tillgång inom rättsväsendet eftersom de tillför ett annat perspektiv än den rent juridiska, och det behövs inom domstolarna, som ibland är en ganska fyrkantig värld.

Men nämndemän innebär även ett stort administrativt arbete för domstolarna, längre rättegångstider för enkla mål samt en stor kostnad eftersom nämndemännen ska ha ersättning för bland annat förlorad arbetsinkomst.

Jag vill absolut inte ta bort nämndemännen, för de är oerhört viktiga. Däremot så skulle deras närvaro eventuellt inte behövas på mindre och enkla mål där en domare skulle kunna döma själv, som t.ex. innehav av narkotika, ringa misshandel och snatteri när få personer är inblandade och målet är av enkel karaktär. Om målet är enkelt eller inte görs redan idag på domstolarna och är rent rutinmässiga som idag i princip bara klubbas igenom.

Men det är ingen enkel fråga, som å ena sidan handlar om det folkliga inflytande och förtroendet till rättsväsendet och å andra sidan om onödig tid och kostnader som skulle kunna tas bort vilket kan resultera i att mål avgörs snabbare och väntetiden för rättegång minskas.

 Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar