tisdag 13 december 2011

Lucia duger bara om hon är smal, snygg och håller käften!


Lucia är en fin tradition och tillställning i den mörkaste vintertiden, musik, sång och en pepparkaka är någonting som de allra flesta får uppleva på dagis, skolan eller arbetsplatsen.

Men vad symboliserar Lucia när steget tas från dagisbarnens "alla får vara vad de vill i tåget" till tidningarnas skönhetstävlingar där en Lucia med blonda lockar ska röstas fram? Vad händer med flickornas självbild och självkänsla när de ställer upp i "Lucia-tävlingen" och inte vinner. Är det så att om man är med i leken så får man leken tåla? Att eftersom vi lever i ett samhälle som blir ytligare och ytligare så är det bara att gilla läget och stämma upp i lovsången?



Eller är det så att Lucia är en skönhetstävling utan vinnare? För när det kommer till att bli utvald tack vare sitt utseende så finns det inga vinnare, det finns bara förlorare. Förlorare i unga tjejer uppfattning om att de bara duger som människor baserat på hur de ser ut. Förlorare att tjejer reduceras till en leende bild i en tidning som släkt, vänner och okända män ska rösta på. Förlorare i och med att samhället inte kan få ta del av tjejers hela potential, för vi tjejer vi duger bara om vi är smala, snygga och leende. Vi får inte vara arga, bitska och högljudda, inte ens i juletid.

"Varför kan inte Lucia vara en kille?" är en fråga som jag knappt kan ställa utan att bli idiotförklarad. Men ärligt, varför kan inte en kille vara Lucia? Ge mig ett enda argument som håller hela vägen! Och om Lucia var en man, skulle Lucia då vara en skönhetstävling där kåta kvinnor kan sms-rösta in vilken ung hunk dem vill se tindra i juleljus? Jag tror inte det.

Förra året utropade jag att Lucia är en antifeministisk mobbningstradition. Det gör jag i år igen. För återigen legitimeras bilden av att tjejer, och Lucia, de duger allra bäst på ett läckert foto i en tidning där hon är smal, snygg och med perfekt lockat hår. För tjejer, de sa ju egentligen bara hålla käft och tindra fint i juleljusen.

3 kommentarer:

  1. Jättebra inlägg! Vänsterpartiet borde vara mer som din blogg - vass och rolig!

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet! Håller med dig helt o hållet.

    SvaraRadera