onsdag 9 november 2011

De 464 kongressmotionerna och partistyrelsens svar

Det är inte lätt att sammanfatta ett partistyrelsemöte i dagarna tre där 464 kongressmotioner har behandlats (men, det är ju 505 kongressmotioner tänker du, och visst är det så, men det är Programkommissionen som svarar på B-motionerna på partiprogrammet).

Men jag ska ge  mig på den nästintill omöjliga uppgiften att enligt min mening sammanfatta de frågor jag tycker var viktigast.  Vilket innebär mestadels de motioner som bifölls (för att vara positiv är roligare än att vara negativ eller någonting sådant). Jag kan mycket väl ha skrivit fel, missuppfattat beslut eller snurrat till det. Felet är enbart mitt. Men var lugn, för partistyrelsens svar till motionerna kommer publiceras, förhoppningsvis denna vecka.

Strategidokumentet
Partistyrelsen diskuterade vad "att göra politik" egentligen innebär och hur mycket partiföreningar mäktar med när det gäller att just göra politik och inte enbart parlamentariska uppgifter. Även diskussion kring vikten av interfeminismen och den feministiska offensiven som en politisk prioritering samt föryngring och förnyelse av de parlamentariska listorna till 2014.

Allmänna A-motioner
Beslut togs kring att studielitteratur ska finnas gratis och tillgängligt på utbildningar. Särskolan ska avskaffas och bli en lika naturlig del som resten av skolan.

En av de större diskussionerna kring motion om staten mer aktivt ska stötta kommunerna nu när kommunernas kostnader för ekonomiskt bistånd har höjts på grund av att arbetslöshetsförsäkringen har skurits ned så mycket. Motionen avslog.



Rossana, Lasse, Anki och Emil på bilden.


Organisation C-motioner
Partistyrelsen valde att avslå samtliga förslag till nya skrivningar till program förutom ett, miljöprogrammet.
Bifall till motion om att all Vänsterpartiets verksamhet på alla nivåer ska vara tillgängliga för kvinnor och män med funktionshinder. En feministisk checklista ska skapas där det ska beskrivas vad som ska ingå i en konsekvensanalys ur ett feministiskt perspektiv.

De större diskussionerna var kring om hur barnpassning ska kunna erbjudas på partiets arrangemang, samt hur stort behovet av barnpassning är. Är det ett problem att man själv måste efterfråga barnpassning på nationella aktiviteter? Motionen anses vara besvarad.
Diskussion två handlade om hur partistyrelsen på bästa sätt kan kommunicera sina beslut, protokoll och annan info på bästa sätt ut i partiet och till medlemmarna. Det var en viktig diskussion där det konstaterades att det går att göra mer och bättre, och att det kan ske inom en snar framtid. Motionen anses vara besvarad.

Stadgemotionerna,
Den absolut största frågan var självfallet den om stadgarna ska skrivas om eller inte för att möjliggöra att två partiordföranden kan väljas. Partistyrelsen avslog motionen. Motionstexten kan läsas här.

Andra beslut handlade kring hårdare skrivningar och rekommendationer om partiskatt och se över och precisera riktlinjer för partiskatt. Man ska kunna vara medlem både i en branschförening, som Hotell- och restaurang vänstern och i en partiförening.

Ett beslut som jag gott tyckte att partistyrelsen kunde bifallit var den om bidrag till Ung vänster och VSF. Jag tycker att det är dags för tydliga och genomförbara riktlinjer för hur mycket ekonomiskt stöd som distrikt och partiföreningar ska ge till vårt ungdomsförbund och studentförbund - för utan dem är partiet inte mycket att ha!


Kongressen bestämmer
Men, det allra viktigaste är att det är kongressen som bestämmer och avgör Vänsterpartiets framtid. Och jag hoppas av hela mitt hjärta att inga kongressombud åker dit med bundna mandat eller riktlinjer de måste följa hemifrån, utan röstar för de beslut som de själva anser är allra bäst för partiet och för att vi tillsammans ska göra en feministisk offensiv med en socialistisk och ekologiskt hållbar politik långt åt vänster!

Läs mer om kongressen här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar