tisdag 7 februari 2012

Till de privata välfärdsalternativens försvar eller Corren är arg på Snecker

Correns ledarskribent Maria Björk Hummelgren reagerar appropå den äldreomsorgen och Bergqvist politiserande utspel på tragiska händelser. Corren passar på att försvara den privata äldreomsorgen in i döden och ber mig sopa framför min egen dörr innan jag kritiserar.

"Hade 2012 varit valår hade äldreomsorgen varit en av de viktigaste valfrågorna. Förmodligen hade regeringen liksom alliansen i Linköping fått det betydligt hetare om öronen gällande vinstintressen och privata välfärdsalternativ

Å andra sidan är det egentligen bara Vänsterpartiet som är helt emot dessa. Att Socialdemokraterna missade öppet mål på regeringen när Carema skakade om som mest, berodde inte bara på Håkan Juholts fadäser. S vet inte riktigt vilken fot de ska stå på i frågan. Uppriktigt sagt är de borgerliga partierna inte heller helt stadiga.

För inte var det toppstyrda jättar som Carema och Attendo man såg framför sig när man talade sig varm om valfrihet och konkurrens? Utbudet skulle ju vara mångfacetterat av små, personliga, personaldrivna boenden med hög kvalitet och service. Levde de inte upp till kundernas krav, skulle de gå omkull och någon annan liten aktör ta vid.

Riktigt så ser det inte ut. Jättarna vinner kommunernas upphandlingar och eftersom ingen har hunnit bli expert på upphandlingstekniken glider saken ur politikernas händer.
Ändå måste de privata alternativen försvaras. För det är inte de som är problemet. De som hävdar motsatsen måste visa på att inga skandaler skedde när all äldreomsorg drevs i kommunal regi (vilket majoriteten fortfarande gör). Det kan de inte.

Vårt läns mest uppmärksammade fall av vanvård inträffade på ett kommunalt boende: Hagaborg i Norrköping. Historien med de två undersköterskorna som misshandlat flera gamla har upprepats många gånger om. För en dryg vecka sedan inträffade en ny tragisk händelse på Hagaborg: En man hittades död på morgonen halvvägs ur sin säng. Ingen vet ännu riktigt hur det har gått till eller varför ingen kom på hans larm.

Saken är under utredning men det mesta pekar på att här var det tekniken som krånglade, till skillnad mot fallet med undersköterskorna. Poängen är att mänskliga och tekniska fel även görs i kommunal regi. Men då är det få som klagar på systemet på samma sätt som när olyckor och fel inträffar inom den privata vården.

Ett undantag är Norrköpings oppositionsråd Fredrik Bergqvist (M). Det förargar vice ordföranden för Vänsterpartiet i Norrköping, Linda Snecker, som tycker att det är "upprörande" att Bergqvist försöker ta billiga politiska poäng på det som hänt (nt.se). Snecker kanske skulle rensa framför egen partidörr först. V är sällan sena med att peka ut privata vinstintressen som roten till allt ont inom äldreomsorgen.

I ett väl fungerande system kan privata alternativ öka valfriheten för både vårdtagare och personal. Jag tror att vinstintresse och konkurrens sporrar verksamheter att göra bättre ifrån sig, bristen på desamma gör det lätt att fortsätta i gamla gängor utan se någon anledning till förändring eller effektivisering. Politikerna ska sätta de ekonomiska ramarna och följa upp kvaliteten, resten - såsom bemanningsfrågor - bör de som kan verksamheten hantera.
Sverige borde ha världens bästa äldreomsorg, det har vi alla förutsättningar till.

Maria Björk Hummelgren"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar