torsdag 2 februari 2012

Sjöstedts ledning

Igår presenterade partistyrelsens valkommitté sitt förslag till Vs verkställande utskott, VU.

Förslaget till VU:

Ulla Andersson, 1:e vice ordförande
Rossana Dinamarca, 2:e vice ordförande
Aron Etzler, partisekreterare
Josefin Brink, ledamot
Hans Linde, ledamot
Mia Sydow Mölleby, ledamot

Det är ett starkt team som föreslås leda partiet mellan partistyrelsemötena och kongressen. Det är oerhört kompetenta personer. Men jag känner mig kluven och lite splittrad.

Dinamarca meddelade igår att hon enbart kandiderar till alternativet att en vice ordförande ska väljas. Och jag instämmer med henne. Jag tycker inte V ska ha två vice ordföranden. Jag ser även gärna Dinamarca ensam på den posten.

Det finns även ett problem med att bara ha manliga företrädare på de tunga posterna ordförande och partisekreterare. En jämn könsfördelning behövs, för annars faller vi offer för patriarkatets ojämlika uppdelning av makt mellan könen.

Riktig valfrihet kan aldrig inträda om inte båda könen delar 50/50 på makten. Så även i Vänsterpartiet.
Imorgon beger jag mig till partistyrelsemötet. Det kommer bli en spännande helg!

1 kommentar:

  1. Jag är överens med dig att om att det inte är bra med bara män på de tunga posterna. Ändå förordar jag Aron Etzler till posten som partisekreterare. Det gör jag eftersom jag av flera skäl tycker han verkar vara mycket lämpad till just den posten.

    Jag baserar det på hans böcker, både de utgivna och den kommande där han studerat Moderaternas framgångar, på en massa artiklar och på vad han sagt och skrivit i samband med partisekreterarposten. Det här skulle jag kunna skriva mycket om men har man läst Ta det tillbaka, Trondheimsmodellen och Arons artiklar i Flamman förstår man vad jag menar.

    Jag tycker också det spelar roll att han fick ett väldigt starkt stöd på kongressen. Eftersom han också före kongressen berättat att han vill bli partisekreterare kan det nog vara så att många på kongressen röstade på honom just för att de vill se honom på den posten.

    I strategidokumentet står det: "För att Vänsterpartiet ska stärkas organisatorisk de kommande åren måste vi bli bättre på att hitta rätt uppgift till varje person och hitta rätt person till varje uppgift."

    Aron Etzler har studerat och skrivit om politisk organisering, kommunikation, strategi och taktik länge. Jag tycker han verkar som gjord för partisekreterarposten.

    Aron har, tycker jag, en politisk-analytisk förmåga av stora mått. Det tror jag Vänsterpartiet behöver om vi ska kunna utveckla oss och ta en verkligt stor och betydande roll i svensk politik. Vi måste ändra på mycket i vår organisation och kommunikation, strategiskt och taktiskt.

    Har du läst Moderaternas artikel om välfärdspolitik i dagens DN? Vi kan tycka att det är nyspråk och floskler men det är effektivt. De vinner val, vi förlorar val. De genomför målmedvetet sin politik. Moderaterna är Sveriges mest framgångsrika och effektiva parti. De har inte de bästa partierna men eftersom politik handlar om att nå resultat är de faktiskt, i detta avseende, Sveriges bästa paarti. Om vi ska bli ett betydande oppositionsparti måste vi kunna ta fighten med dem. Jag tror Aron Etzler kan bidra till det.

    Vad jag förstått stämmer Arons tankar och idéer väl överens med strategidokumentet, beslut tagna på kongressen (partiskatten) och sådant Jonas Sjöstedt fört fram att vi ska bli mer av aktionsparti, inspiration från nederländska Socialistiska partiet).

    Diskussionen som nu förs på Facebook och andra ställen inför val av verkställande utskott är inte helt okomplicerad. Kanske det vore bättre om partisekreterare utses av kongressen? I så fall gärna i kombination med att vi på varje kongress beslutar om ett strategidokument eller handlingsplan.

    Jag har stora förhoppningar på Vänsterpartiets framtid, att vi lyckas lyfta organisationen. Jag tror mycket på strategidokumentet och Framtidskommissionens slutrapport. Jag tror att Aron Etzler har mycket att bidra med i detta arbete och att han får bäst förutsättningar till det om han utses till partisekreterare.

    Alltså - det är inte bra att vi har män på många ledande positioner. Det gäller för övrigt även partiföreningar (åtminstone i Skåne) och distrikt. Vi måste stärka internfeminismen. Inte minst måste vi tänka på och panera för vår framtida ledning. Det gör vi bland annat genom att ge kvinnor (men även LO-medlemmar och de med annan etnisk bakgrund än svensk) förtroendeposter i partiföreningar och distrikt. Detta gäller också våra listor till valen.

    Men vi har i alla fall en tydlig majoritet kvinnor i partistyrelsen och vi ska ha en majoritet kvinnor i verkställande utskottet. Det är nu också viktigt att vi får en aktiv och synlig partistyrelse som kan utgöra en verklig kollektiv ledning för Vänsterpartiet.

    Hoppas det blir ett bra första partistyrelsemöte! Det tror jag säkert det blir för vi har ju gett ett fantastiskt lag förtroendet att leda vårt parti.

    SvaraRadera