måndag 20 februari 2012

Om jag var kommunalråd

Igår blev Mona Olsson vald till kommunalråd för Vänsterpartiet Norrköping. Det var ett solklart val, Mona fick 33 röster och jag 20. Jag önskar Mona lycka till i sitt uppdrag.

Men det räcker inte bara med livserfarenhet för att vara kommunalråd. Man måste ha politiska visioner också. Några av mina politiska visioner berättade jag om på årsmötet igår. Jag kommer redovisa dem även här.

Jag vet vilken kraft Vänsterpartiet är för att organisera människor och göra konkreta samhällsförändringar. Det är viljan till förändring som är min politiska drivkraft.

Vänsterpartiet spelar en viktig roll i Norrköping. Utan oss skulle vår stad vara sämre. Klyftorna skulle vara större, vi skulle ha en sämre äldreomsorg och sämre miljö. Tack vare en mycket komptetent partiförening och kommunfullmäktigegrupp så har vi lyckats driva igenom vår politik och utveckla Norrköping. Det vill jag fortsätta att göra. För tillsammans gör vi Norrköping bättre.

Norrköping är en klassisk arbetarstad. Det är ett arv vi ska värna och vara rädda om. Men det är också ett arv vi måste arbeta med. Norrköping drabbas hårt av utanförskap och fattigdom. Många står utanför arbetsmarknaden och barnfattigdomen drabbar ungarna. Den delen av arvet måste vi som Vänsterparti förändra.
Tillsammans i kommunpolitiken kan vi sätta upp en tydlig politik för att anställa fler inom välfärden. Arbete är vägen till integration och vägen ut ur fattigdom. Men det räcker inte att luta sig tillbaka och säga att bara för att alla får arbete så blir allt bra. Det krävs mer och det måste vi våga sätta fingret på.

Barnfattigdomen är en fråga många har pratat om det senaste året. Problemet är att ingen gör någonting. Jag tror att om kommunen i alla sina beslut hade ett barn- och jämställdhetsprespektiv i alla kommunala beslut så skulle det göra skillnad.Barnfattigdom kan motarbetas på olika sätt. Det handlar om att fördela medel till skolorna, att göra kulturen billig och lättillgänglig och se till att öppna förskolor har hög tillgänglighet. Det handlar om att vilja. Jag vill.

Skolan är ett område som jag tycker Vänsterpartiet ska prioritera högre. Vi är ensamma i vår kritik mot friskolor och vi är det parti som står upp för en jämlik skola där alla får lika möjligheter. Ett område som jag tycker att Vänsterpartiet ska prioritera högre är elevhälsan. Många barn- och ungdomar lider av pyskiska problem och de blir allt fler. Här saknas en välutbyggd och välfungerande elevhälsa som kan ta emot alla dessa behov. Vi kan göra skillna dom frågan prioriteras högre.
En av de mest avgörande frågorna för vår framtid är dock inte arbetslöshet eller fattigdom. Det är klimatet. I Vänsterpartiet Norrköping har vi länge haft en offensiv och bra politik för att minska klimatpåverkan. Den ska vi bygga vidare på. Låt spåvägen gå till Vilbergen. Vi ska vara tydliga med att flyget ska minska och att kommunala medel inte ska gå till flygplatsen. De medeln ska vi istället satsa på moderna transporter.

Jag tror också att vi måste säga att vi behöver prioritera vissa områden i Norrköping där vi har utmaningar med segretation och sociala problem. Jag skulle gärna se att kommunen satsade på att utveckla grönområderna i dessa lekparker, med lekparker till barnen och utegym för vuxna. Det skapar naturliga mötesplatser och det gynnar integrationen och ger förusättningar för ett mer hälsosamt liv.

Vänsterpartiet är det parti som bär upp en av Sveriges bästa äldreomsorger.Kerstin Hildebrand och Ricardo Olivares gar gjort ett fantastiskt jobb för att se till att Norrköping står sig väl i jämförelse med andra kommuner. Det skulle jag vilja vara med och fortsätta att utveckla. Här ska vi satsa på och utveckla "mina timmar", mångfaldsplanen.
En av äldreomsorgens viktigaste utmaningar för framtiden är att rekrytera personal. Jag tycker att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare som erbjuder en god arbetsmiljö med fasta anställningar och rätt till heltid. Det är också viktigt att höja statusen och erbjuda karriärmöjligheter även inom äldreomsorgen.

Jag har varit med i Vänsterpartiet ganska länge nu. Jag har varit aktiv på alla nivåer. Jag vet vilken kraft Vänsterpartiet har. Vi är ett fantatsiskt parti där alla får bidra oavsett ålder och kön. Vi är ett brett parti som lär av varandra där alla får bidra.
Tillsammans kan fortsätta vårt gemensamma arbetet för att bygga ett solidariskt och rättvist Norrköping.  

fredag 10 februari 2012

Sneckers vecka

Jag måste erkänna att det är otroligt skönt att det är fredag. Förutom att det är en väldigt hektisk period på jobbet så har jag varit på politiska möten varje kväll.
Det finns så mycket som har hänt den här veckan, roliga saker, tokiga saker och mer bisarra händelser. 
Bra -  Jonas Sjöstedt var i Östergötland och hann besöka äldreboenden i Linköping, Motala och Norrköping.
Befriande - #homoriot var bäst på Twitter.
Bäst - Jonas Sjöstedt får under öppet möte i Norrköping publikfråga om kommunistspöket och klargör att det finns mycket att vara kritisk till inom V. Samtidigt klargör han att jag inte är ansvarig för Sovjetstödet. Jag var ju inte ens född då!
Känns väldigt skönt att få det klargjort.

torsdag 9 februari 2012

Sjöstedts klimatpolitik

Igår besökte Jonas Sjöstedt Östergötland och hann med äldreboenden i Linköping, Motala och Norrköping. Samt avsluta med ett öppet möte på Linköpings universitet, campus Norrköping. Ett mycket lyckat möte med 100 deltagare. Det går bra nu!
Sjöstedt menar att vi egentligen vet hur vi löser klimatkrisen nämligen genom att investera & genom politisk vilja. Ex genom att bygga järnväg som Ostlänken, renovera våra bostäder till att bli energisnålare & klimatanpassade & genom att återinföra KLIMP Klimatinvesteringsprogrammet.
Regeringen gör idag motsatsen genom att sänka skatterna som ökar den privata konsumtionen som leder till högre utsläpp. Den borgerliga politiken gör att utsläppen ökar. Det är bättre för klimatet med offentliga konsumtion genom bibliotek & kollektivtrafik än privat konsumtion genom platt-tv & Thailandsresor.
Det handlar om rättvis fördelning mellan kvinnor & män, mellan rika & fattiga. Det går inte att tänka bort klass & kön när det kommer till klimatet.

tisdag 7 februari 2012

Sjöstedt till Norrköping onsdag 8/2 kl 18:30 Kåkenhus, sal K4

Till de privata välfärdsalternativens försvar eller Corren är arg på Snecker

Correns ledarskribent Maria Björk Hummelgren reagerar appropå den äldreomsorgen och Bergqvist politiserande utspel på tragiska händelser. Corren passar på att försvara den privata äldreomsorgen in i döden och ber mig sopa framför min egen dörr innan jag kritiserar.

"Hade 2012 varit valår hade äldreomsorgen varit en av de viktigaste valfrågorna. Förmodligen hade regeringen liksom alliansen i Linköping fått det betydligt hetare om öronen gällande vinstintressen och privata välfärdsalternativ

Å andra sidan är det egentligen bara Vänsterpartiet som är helt emot dessa. Att Socialdemokraterna missade öppet mål på regeringen när Carema skakade om som mest, berodde inte bara på Håkan Juholts fadäser. S vet inte riktigt vilken fot de ska stå på i frågan. Uppriktigt sagt är de borgerliga partierna inte heller helt stadiga.

För inte var det toppstyrda jättar som Carema och Attendo man såg framför sig när man talade sig varm om valfrihet och konkurrens? Utbudet skulle ju vara mångfacetterat av små, personliga, personaldrivna boenden med hög kvalitet och service. Levde de inte upp till kundernas krav, skulle de gå omkull och någon annan liten aktör ta vid.

Riktigt så ser det inte ut. Jättarna vinner kommunernas upphandlingar och eftersom ingen har hunnit bli expert på upphandlingstekniken glider saken ur politikernas händer.
Ändå måste de privata alternativen försvaras. För det är inte de som är problemet. De som hävdar motsatsen måste visa på att inga skandaler skedde när all äldreomsorg drevs i kommunal regi (vilket majoriteten fortfarande gör). Det kan de inte.

Vårt läns mest uppmärksammade fall av vanvård inträffade på ett kommunalt boende: Hagaborg i Norrköping. Historien med de två undersköterskorna som misshandlat flera gamla har upprepats många gånger om. För en dryg vecka sedan inträffade en ny tragisk händelse på Hagaborg: En man hittades död på morgonen halvvägs ur sin säng. Ingen vet ännu riktigt hur det har gått till eller varför ingen kom på hans larm.

Saken är under utredning men det mesta pekar på att här var det tekniken som krånglade, till skillnad mot fallet med undersköterskorna. Poängen är att mänskliga och tekniska fel även görs i kommunal regi. Men då är det få som klagar på systemet på samma sätt som när olyckor och fel inträffar inom den privata vården.

Ett undantag är Norrköpings oppositionsråd Fredrik Bergqvist (M). Det förargar vice ordföranden för Vänsterpartiet i Norrköping, Linda Snecker, som tycker att det är "upprörande" att Bergqvist försöker ta billiga politiska poäng på det som hänt (nt.se). Snecker kanske skulle rensa framför egen partidörr först. V är sällan sena med att peka ut privata vinstintressen som roten till allt ont inom äldreomsorgen.

I ett väl fungerande system kan privata alternativ öka valfriheten för både vårdtagare och personal. Jag tror att vinstintresse och konkurrens sporrar verksamheter att göra bättre ifrån sig, bristen på desamma gör det lätt att fortsätta i gamla gängor utan se någon anledning till förändring eller effektivisering. Politikerna ska sätta de ekonomiska ramarna och följa upp kvaliteten, resten - såsom bemanningsfrågor - bör de som kan verksamheten hantera.
Sverige borde ha världens bästa äldreomsorg, det har vi alla förutsättningar till.

Maria Björk Hummelgren"

Regeringen underminerar välfärden

Debattartikel i NT den 6 februari 2012.

I stället för resurser till välfärden har regeringen satsat på ideologiskt motiverade utförsäljningar och privatiseringar av skolor, förskolor och vårdcentraler. Det skriver Nicklas Lundström (V), Linda Snecker (V) och Rodi Ailert (V).

"Den borgerliga regeringen har under hela sin tid vid makten bedrivit en politik som utarmat resurserna till skola, vård och omsorg. Man har valt att satsa på skattesänkningar som främst kommit de välbeställda till del, jobbskatteavdrag, rut-avdrag och sänkt restaurangmoms. I stället för att satsa på att barn, gamla och sjuka får den välfärd som behövs för ett gott liv.

I dag ser vi i de allra flesta kommuner hur spekulationsekonomins nedgång inneburit arbetslöshet, besparingar och minskande skatteintäkter. Resultatet ser vi i våra skolor, äldreboenden och på vårdcentraler där det råder brist på både personal och resurser. Också i denna krissituation har Reinfeldt och Borg, trots en god statlig ekonomi, medvetet valt att inte satsa på välfärden och att inte ens skjuta till de resurser som skulle krävas för att hindra nedskärningar och allvarliga kvalitetsförsämringar. Inför 2012 är de extra stimulansmedlen för att klara välfärden
i kommunerna helt borttagna.

Konsekvenserna ser vi främst i kommunerna eftersom det är i kommunerna som det allra mesta av välfärden utförs. Vi har fått en allt sämre skola och förskola med mindre personal och sämre kunskapsresultat, Vi har fått allt mindre resurser till vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser för allt fler arbetslösa.
I Norrköping sitter Vänsterpartiet med i en rödgrön majoritet som kämpar för att bland annat skola, äldreomsorg och arbetsmarknadsstöd ska förbättras. Det arbetet försvåras högst väsentligt av den borgerliga regeringens välfärdsfientliga politik.

På arbetsmarknadsområdet har regeringen medvetet försämrat a-kassa och sjukförsäkring vilket lett till kraftigt ökande kostnader för försörjningsstöd (socialbidrag) i Norrköping. Här har regeringen valt att direkt vältra över kostnaderna från staten till kommunens konto utan kompensation. Detta trots att man vet att ökat försörjningsstöd leder till mindre pengar till välfärden. Det är också anmärkningsvärt att regeringen trots den galopperande arbetslösheten varken satsat på vuxenutbildning eller bättre arbetsmarknadsåtgärder.

Inom skolan har regeringen genomfört sin nya skollag, med omfattande förändringar som bland annat leder till mycket mer administration. Denna anser dock regeringen att kommunerna ska genomföra helt utan ekonomisk kompensation. Man har dessutom valt att kraftigt skära ner på stödet till yrkesinriktad vuxenutbildning trots att det är precis det som behövs för att många arbetslösa ska ha en chans att få jobb.
I stället för resurser till välfärden har regeringen satsat på ideologiskt motiverade utförsäljningar och privatiseringar av skolor, förskolor och vårdcentraler. Oftast säljer man ut till kraftiga underpriser som bäddar för riskkapitalbolag att ta över, skära ner på personalen och göra väldiga vinster på våra skattepengar.

Vi ser i dag ett Sverige som slits isär av ökande arbetslöshet, klassklyftor och fattigdom. Det enda sättet att hålla ihop landet är en utvecklad välfärd som ger alla bra och trygg skola, sjukvård, infrastruktur och trygghetssystem. Det är en förutsättning för människors frihet och jämlikhet. Då behövs en regering som satsar på välfärden
i kommunerna istället för att underminera den."

NICKLAS LUNDSTRÖM (V), vice ordförande, Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden; LINDA SNECKER (V), ledamot Gymnasiesnämnden; RODI AILERT (V), ledamot barn- och ungdomsnämnden

lördag 4 februari 2012

Sjöstedt, Etzler, Andersson & Brink

Nu har vi i partistyrelsen valt VU, verkställande utskott.
Jonas Sjöstedt, partiordförande
Aron Etzler, partisekreterare
Ulla Andersson, 1:e vice ordförande
Josefin Brink, 2:e vice ordförande
Hans Linde, ledamot
Rossana Dinamarca, ledamot
Mia Sydow Mölleby, ledamot
Ett mycket starkt och bra lag!

torsdag 2 februari 2012

Sjöstedts ledning

Igår presenterade partistyrelsens valkommitté sitt förslag till Vs verkställande utskott, VU.

Förslaget till VU:

Ulla Andersson, 1:e vice ordförande
Rossana Dinamarca, 2:e vice ordförande
Aron Etzler, partisekreterare
Josefin Brink, ledamot
Hans Linde, ledamot
Mia Sydow Mölleby, ledamot

Det är ett starkt team som föreslås leda partiet mellan partistyrelsemötena och kongressen. Det är oerhört kompetenta personer. Men jag känner mig kluven och lite splittrad.

Dinamarca meddelade igår att hon enbart kandiderar till alternativet att en vice ordförande ska väljas. Och jag instämmer med henne. Jag tycker inte V ska ha två vice ordföranden. Jag ser även gärna Dinamarca ensam på den posten.

Det finns även ett problem med att bara ha manliga företrädare på de tunga posterna ordförande och partisekreterare. En jämn könsfördelning behövs, för annars faller vi offer för patriarkatets ojämlika uppdelning av makt mellan könen.

Riktig valfrihet kan aldrig inträda om inte båda könen delar 50/50 på makten. Så även i Vänsterpartiet.
Imorgon beger jag mig till partistyrelsemötet. Det kommer bli en spännande helg!

Tidningarna på köksbordet

Tycker att jag alltid har sjukt många tidningar jag inte hinner läsa så noggrant som jag önskar. Just nu innebär det Flamman, Vänsterpress, Riksdag & Departement samt Publikt, min fack-tidning som ligger och väntar på köksbordet. Höjden av lyxproblem!