måndag 29 augusti 2011

Vem städar hos städaren?


Det är inte kul att städa. Jag är den första att skriva under på att städa, det tillhör inte livets höjdpunkter. Det är jobbigt med katthår under soffan, med dam och sminkrester på handfatet och skrynkliga lakan i sängen. Det är svårt att hinna med att städa mellan alla andra av vardagens roliga händelser som att laga mat, jobba, handla, tvätta, diska, träna, ringa släkten och statusuppdatera.
Städbranschen är en smutsig bransch (höhö) med lustiga anställningar utan kollektivavtal, halvtider och mycket svartjobb. Det är mestadels lågbetalda kvinnor som arbetar där.
Därför gjorde den borgerliga regeringen ett genidrag för några år sedan. De bestämde att eftersom: 1) alla är så stressade att de inte hinner städa, och 2) städbranschen är en smutsig bransch (höhö 2) så! tada lösning: vi tar skattepengar och istället för att bygga järnväg, rusta upp sjukvården och se till att den svenska skolan fungerar så kan de som har det lite stökigt hemma får billig städhjälp!
Det så kallade RUT-avdraget var fött och den rika medelklassen jublade! Äntligen hade Reinfeldt tagit tag i ett av Sveriges största problem: våra skitiga hem!
Jag vet att det är många som uppskattar RUT-avdraget och att det är många som använder sig utav det. I Norrköping fick företaget Städarna något slags entreprenörspris för att de på ett bra och effektivt sätt tar våra gemensamma skattepengar och ser till att de pengarna går till städning ute i Lindös villor. Det är ju...duktigt gjort.
Andra resonerar så här. Koljonen "erkänner" att trots att hon är feminist så har hon städhjälp. Lindeborg undrar vem som städar hemma hos Koljonens städare. Och det är ju klart att många tänker så, det är ju jätteskönt om någon annan städar hemma hos och att regeringen Reinfeldt dessutom betalar för kalaset.

Men vet ni vad? RUT-avdraget kostade år 2009 900 miljoner kronor. RUT-branschen består av 7 150 helårsarbeten. Många jobbar deltid och branschen sysselsätter cirka 10 700 personer. Det är ju bra att människor har jobb. Men varför är det bara städbranschen (och byggbranschen via ROT) som får bidrag? Varför får inte personalen på Migrationsverket bidrag till sitt jobb? Eller alla webbdesignsbyråer? Eller skomakare? Eller rälsbyggarna? Varför går inte våra skattepengar till att rusta upp välfärden? Och varför saknas det siffror på hur många "svarta" jobb som blivit "vita"? (please, vet ni så skriv i kommentarsfältet).
För om pengar finns till städning i hemmen, då borde det finnas pengar till att göra dagisgrupperna mindre, äldreomsorgen bättre och att sänka massarbetslösheten. Men där lägger inte regeringen sina pengar.
Det är inte fult att ha städhjälp. Det är inte fult att vara städare. Men det är en grymt snedfördelning av offentliga medel. Offentliga medel som skulle kunna gå till oerhört mycket mer och annat.

Lösningen:  sex timmars arbetsdag för att få vardagen att gå ihop. Dagis som har öppet de tider som föräldrar jobbar. Bättre arbetsvillkor på obekväm arbetstid. Sänk kraven, ditt hem behöver inte vara beredd på DN Söndags bostadsbilaga reportage varje dag.
Tidigare publicerad här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar