onsdag 31 augusti 2011

Vänsterpartiets osexiga interna organisation

Staffan Norberg, kommunalråd i Södertälje skriver på DN debatt om Vänsterpartiet. Han efterlyser politiska reformer med nya satsningar inom de politiska områdena istället för den fokusering som just nu sker i partiet på den interna organisationen. Norberg efterlyser Framtidskommissionens prioriteringar samt partiledarkandidaternas politiska åsikter samt en slakt av heliga kor.

Visst kan man anser att Framtidskommissionen strategidokument kan verka tandlöst utan konkreta förändringsexempel. Men, det är ett strategidokument, partiets första som dessutom inte är behandlat av kongressen. Det är inte ett handlingsdokument.
Dessutom, om man ska hårddra det, partiledarkandidaternas politiska åsikter skiljer sig inte jättemycket åt, politiskt är det relativt lika. Däremot har alla fyra helt olika profiler och bakgrund och det har vi som parti mycket att vinna på. En ny profil, en egen berättelse och lite jävlar anama är vad Vänsterpartiet just nu saknar. Inte en ny politik. För det skulle vi organisatoriskt inte mäkta med.

Javisst, nyfokusering och en ny vinkel på politiska områden som utrikespolitik, ekonomi och "arbetslinjen" (snälla, vi ska inte använda borgarnas ordval) är väll bra. Men, V har en politik som många håller med om, speciellt vår ekonomiska politik med fokusering på välfärden. När allt kommer till kritan så håller cirka 70 % av Sveriges befolkning med i Vs prioriteringar på välfärden. Men, vi är helkassa på att föra ut vår politik.

Och därför måste vi just nu fokusera på den interna organisationen, hur osexigt och tråkigt det än låter så kan vi i partiet aldrig föra eller kommunicera en bra politik utan en bra organisation. Vi är ett parti som varken är starka ekonomiskt eller har många anställda. Med tanke på hur få anställda distrikten och partiföreningarna har så är det stundtals ett under att partiet fungerar överhuvudtaget. Men vi fungerar, och det beror mycket på eldsjälar och sena nätter som medlemmar lägger på partiarbete.

Vi måste kunna kommunicera med varandra internt på alla tre nivåer för att lyckas kommunicera vår politik med väljarna. Arbetet med organisationen är precis påbörjat, låt oss alla hjälpa till så att den lyckas.

Samtidigt som vi väljer en partiordförande som lyckas förmedla bilden av oss och berätta berättelse om oss som det feministiska och socialistiska partiet med politiska lösningar för den vanliga människan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar