onsdag 31 augusti 2011

Dinamarca svarar Norberg

Partiledarkandidat Rossana Dinamarca svarar Staffan Norberg på DN debatt.

"Det parti som inte omprövar sin politik kontinuerligt kommer att gå under. Vänsterpartiet har förändrats. I en bred och öppen diskussion ska vi fortsätta det arbetet. Jag ser gärna en diskussion om hur vi kan utveckla vår utbildnings-, miljö- och utrikespolitik för att vi ska bli mer angelägna för människor. Att anpassa oss efter andra är däremot dödfött för en vänster som vill vara relevant i framtiden."
Läs hela svaret här. 

Vänsterpartiets osexiga interna organisation

Staffan Norberg, kommunalråd i Södertälje skriver på DN debatt om Vänsterpartiet. Han efterlyser politiska reformer med nya satsningar inom de politiska områdena istället för den fokusering som just nu sker i partiet på den interna organisationen. Norberg efterlyser Framtidskommissionens prioriteringar samt partiledarkandidaternas politiska åsikter samt en slakt av heliga kor.

Visst kan man anser att Framtidskommissionen strategidokument kan verka tandlöst utan konkreta förändringsexempel. Men, det är ett strategidokument, partiets första som dessutom inte är behandlat av kongressen. Det är inte ett handlingsdokument.
Dessutom, om man ska hårddra det, partiledarkandidaternas politiska åsikter skiljer sig inte jättemycket åt, politiskt är det relativt lika. Däremot har alla fyra helt olika profiler och bakgrund och det har vi som parti mycket att vinna på. En ny profil, en egen berättelse och lite jävlar anama är vad Vänsterpartiet just nu saknar. Inte en ny politik. För det skulle vi organisatoriskt inte mäkta med.

Javisst, nyfokusering och en ny vinkel på politiska områden som utrikespolitik, ekonomi och "arbetslinjen" (snälla, vi ska inte använda borgarnas ordval) är väll bra. Men, V har en politik som många håller med om, speciellt vår ekonomiska politik med fokusering på välfärden. När allt kommer till kritan så håller cirka 70 % av Sveriges befolkning med i Vs prioriteringar på välfärden. Men, vi är helkassa på att föra ut vår politik.

Och därför måste vi just nu fokusera på den interna organisationen, hur osexigt och tråkigt det än låter så kan vi i partiet aldrig föra eller kommunicera en bra politik utan en bra organisation. Vi är ett parti som varken är starka ekonomiskt eller har många anställda. Med tanke på hur få anställda distrikten och partiföreningarna har så är det stundtals ett under att partiet fungerar överhuvudtaget. Men vi fungerar, och det beror mycket på eldsjälar och sena nätter som medlemmar lägger på partiarbete.

Vi måste kunna kommunicera med varandra internt på alla tre nivåer för att lyckas kommunicera vår politik med väljarna. Arbetet med organisationen är precis påbörjat, låt oss alla hjälpa till så att den lyckas.

Samtidigt som vi väljer en partiordförande som lyckas förmedla bilden av oss och berätta berättelse om oss som det feministiska och socialistiska partiet med politiska lösningar för den vanliga människan.

tisdag 30 augusti 2011

SD loves byråkrati

SD är ett parti som bygger sin politik på främlingsfientlighet, rädsla, okunskap och att sno andra partiers politiska frågor. De är även ett parti som bygger sin retorik kring att de inte vill verka vara ett politiskt parti. Framför allt så är andra politiker (inte de själva, för trots att de är folkvalda så blir SDare inte politiker) är byråkratiska. Det mesta är faktiskt byråkratiskt i SDs värld. Därför är det spännande att de på eget initiativ 1) snor borgerliga partiers gamla motioner 2) som innebär att det blir mer byråkrati i kommuner.

På gårdagens kommunfullmäktige i Norrköpings kommun motionerade SD om företagslots - ett tidigare folkpartistiskt förslag sedan ett par år tillbaka. Lotsen ska utföra de uppgifter som tjänstemän i kommunen och Näringslivskontoret i kommunen redan gör. SD passade även på att motionera om ett äldreombud, återigen en arbetsuppgift som kommunen redan utför.

Två motioner som både är byråkratiska och dessutom helt ofinansierade.

Det är uppenbart att SD spelar ett spel i de kommuner där de precis har intagit kommunfullmäktige. I Norrköping utmanar de borgarna genom att dels rösta på den rödgröna majoritetens förslag och dels att sno frågor som partier som Folkpartiet och Moderaterna för ett par år sedan har motionerat om, och själva lägga den motionen. Borgarna kan då inte göra annat än att hålla med i sin egen politik. Som numera även är SDs.

Men det var väll ingen som blir direkt förvånad över att SD för en borgerlig politik?

måndag 29 augusti 2011

Vem städar hos städaren?


Det är inte kul att städa. Jag är den första att skriva under på att städa, det tillhör inte livets höjdpunkter. Det är jobbigt med katthår under soffan, med dam och sminkrester på handfatet och skrynkliga lakan i sängen. Det är svårt att hinna med att städa mellan alla andra av vardagens roliga händelser som att laga mat, jobba, handla, tvätta, diska, träna, ringa släkten och statusuppdatera.
Städbranschen är en smutsig bransch (höhö) med lustiga anställningar utan kollektivavtal, halvtider och mycket svartjobb. Det är mestadels lågbetalda kvinnor som arbetar där.
Därför gjorde den borgerliga regeringen ett genidrag för några år sedan. De bestämde att eftersom: 1) alla är så stressade att de inte hinner städa, och 2) städbranschen är en smutsig bransch (höhö 2) så! tada lösning: vi tar skattepengar och istället för att bygga järnväg, rusta upp sjukvården och se till att den svenska skolan fungerar så kan de som har det lite stökigt hemma får billig städhjälp!
Det så kallade RUT-avdraget var fött och den rika medelklassen jublade! Äntligen hade Reinfeldt tagit tag i ett av Sveriges största problem: våra skitiga hem!
Jag vet att det är många som uppskattar RUT-avdraget och att det är många som använder sig utav det. I Norrköping fick företaget Städarna något slags entreprenörspris för att de på ett bra och effektivt sätt tar våra gemensamma skattepengar och ser till att de pengarna går till städning ute i Lindös villor. Det är ju...duktigt gjort.
Andra resonerar så här. Koljonen "erkänner" att trots att hon är feminist så har hon städhjälp. Lindeborg undrar vem som städar hemma hos Koljonens städare. Och det är ju klart att många tänker så, det är ju jätteskönt om någon annan städar hemma hos och att regeringen Reinfeldt dessutom betalar för kalaset.

Men vet ni vad? RUT-avdraget kostade år 2009 900 miljoner kronor. RUT-branschen består av 7 150 helårsarbeten. Många jobbar deltid och branschen sysselsätter cirka 10 700 personer. Det är ju bra att människor har jobb. Men varför är det bara städbranschen (och byggbranschen via ROT) som får bidrag? Varför får inte personalen på Migrationsverket bidrag till sitt jobb? Eller alla webbdesignsbyråer? Eller skomakare? Eller rälsbyggarna? Varför går inte våra skattepengar till att rusta upp välfärden? Och varför saknas det siffror på hur många "svarta" jobb som blivit "vita"? (please, vet ni så skriv i kommentarsfältet).
För om pengar finns till städning i hemmen, då borde det finnas pengar till att göra dagisgrupperna mindre, äldreomsorgen bättre och att sänka massarbetslösheten. Men där lägger inte regeringen sina pengar.
Det är inte fult att ha städhjälp. Det är inte fult att vara städare. Men det är en grymt snedfördelning av offentliga medel. Offentliga medel som skulle kunna gå till oerhört mycket mer och annat.

Lösningen:  sex timmars arbetsdag för att få vardagen att gå ihop. Dagis som har öppet de tider som föräldrar jobbar. Bättre arbetsvillkor på obekväm arbetstid. Sänk kraven, ditt hem behöver inte vara beredd på DN Söndags bostadsbilaga reportage varje dag.
Tidigare publicerad här.

Barndikter och revolution på kommunfullmäktige


Jag sitter som åhörare på Norrköpings kommunfullmäktige. Det är en show för en redan invigde. Just nu diskuteras mål och måluppfyllelse.

Kommunalråd för S Lasse Stjernqvist inledde kvällen med att läsa barndikter. SD:aren Marcus Wiechel påstår att SD är ett "mittenparti". Borgarna påstår att de vill bygga mera järnväg mellan Linköping och Norrköping. Oppositionen borgarna kommer med ändringförslag, den största förändringen verkar vara att ändra ordet "staden" till "kommunen". Oj. 

Jag tror ändå Stjernas barndikter är mer revolutionerande än borgarnas ändringsförslag.

måndag 22 augusti 2011

En till blogg!

Prövar att använda mig av två bloggar! Hurra!

Jag bloggar även på Norrköpingars tidningar, en blogg som stundtals ligger bland de mest lästa politiker bloggar. Jag kommer att skriva mer Norrköpings fokuserat på NT och mer partifokuserat i denna blogg. Enjoy.